Histopatologické prognostické faktory, sérové markery a vybrané molekulárně biologické faktory u ovariálního karcinomu - Špaček, Jiří; Jílek, Petr; Petera, J; Tesařík, Z (Česká gynekologie, 2002)
Cíl studie: Zhodnocení významu histopatologických prognostických faktorů, změn sérových markerůa vybraných molekulárně biologických faktorů v léčbě ovariálního karcinomu.Typ studie: Souhrnný přehled.Název a sídlo pracoviště: Klinika porodnictví a gynekologie, LF UK v Hradci Králové; Katedrabiologických a lékařských věd, FaF v Hradci Králové; Klinika onkologie a radioterapie, LF UKv Hradci Králové; Bristol-Myers Squibb, s.r.o. Onkologická divize, Praha.Metodika: Diskuse o nejvýznamnějších histopatologických faktorech, změnách sérových markerůa vybraných molekulárně biologických faktorech u ovariálního karcinomu.Závěr: Kromě celé řady klinických ukazatelů je široké spektrum chování ovariálních epiteliálníchnádorů také odrazem některých histopatologických prognostických faktorů, sérových markerůa vybraných molekulárně biologických faktorů. K těm nejvýznamnějším patří grade, analýza ploiditytumoru, hladina CA 125 a její změny během léčby, mutace p53 a BRCA1 a 2.
Keywords: Carcinoma; molekulární biologie; karcinom; Female; nádory vaječníků; Ploidies; Ovarian Neoplasms; Humans; biologické markery; ploidie; ženské pohlaví; Molecular Biology; lidé; Biomarkers; Prognosis; prognóza