Sebepoznání - Kuneš, David (Portál, 2009)
Autor prozkoumává různé přístupy k sebepoznání a usiluje o jejich uspořádání do celistvého logického systému, který by čtenáři usnadnil cestu k sobě. V teoreticky změřené části popisuje hlavní přístupy k sebepoznání v oblasti psychoterapie. V praktické části se zabývá jednotlivými oblasti sebepoznání a nabízí různorodé techniky pro získávání informací o sobě. Na začátku každé kapitoly autor teoreticky vymezuje danou oblast a nabízí příklady i různá cvičení, které slouží k prohloubení sebepoznání. Kniha je určena pro studenty psychologie, medicíny, pedagogiky a různých humanitních směrů. Může sloužit i odborníkům nebo jiným zájemcům o sebepoznání. Mgr. D. Kuneš vyučuje psychoterapeutické předměty na Psychologickém ústavu FF MU v Brně, podílí se na výuce oboru Psychoterapeutická studia na FSS MU v Brně a překládá odbornou literaturu. Ve své praxi provozuje individuální a skupinovou terapii.
Keywords: rozvoj osobnosti; sebepojetí; Self-Assessment; sebezhodnocení (psychologie); Self Concept; psychoterapeutické procesy; Psychotherapeutic Processes; psychoterapie; Psychologie odborná; Personality Development; psychologie, klinická psychologie