Tělesné postižení jako fenomén i životní realita Diskursivní pohledy na tělo, tělesnost, pohyb, člověka a tělesné postižení - Novosad, Libor (Portál, 2011)
Kniha se zabývá otázkami, co je lidské tělo, čím je dáno "jáství" a jak spolu souvisí tělesnost, pohyb a transcendence, v čem spočívá tělesná jinakost a z jakých hledisek je nazírána, jak a čím definujeme normu, stigma, odlišné tělo a tělesné postižení. Naznačen je vývoj tzv. studií postižení (disability studies), terminologie, postojů k osobám s tělesným postižením i jejich inkluze. Čtenář zde nalezne pasáže o efektivní komunikaci a koordinované rehabilitaci, o překážkách, které musí lidé s tělesným postižením řešit apod. PhDr. Mgr. Libor Novosad, Ph.D. (*1959) působí jako poradenský speciální pedagog a sociální pracovník i jako VŠ učitel (UK v Praze, MU v Brně aj.), lektor a konzultant v oblasti pomáhajících profesí. Vystudoval Filozofickou a Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Věnuje se badatelské i publikační činnosti. Je členem řady odborných asociací a angažuje se v NNO. V nakladatelství Portál vydal Základy speciálního poradenství (2000, 2006), Poradenství pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním (2009) a je spoluautorem knihy Zdravotní postižení a pomáhající profese (Ed.: Jan Michalík, 2011).
Keywords: Communication; filozofie; komunikace; Persons with Disabilities; Education, Special; Case Management; koordinovaný terapeutický postup; antropologie; Psychologie odborná; postižení; sociologie; zdravotně postižení; Philosophy; speciální vzdělávání; Anthropology