Mikuláš Teich: Moje století (1918-2018) - Doležalová, Antonie; Teich, Mikuláš (Galén, 2021)
Život Mikuláše Teicha byl dlouhý doslova jako jedno století. Narodil se ještě za Rakouska-Uherska a vyrůstal v masarykovském Československu, které nikdy nepřestal obdivovat. Přesto republiku dvakrát opustil. Poprvé v roce 1939 kvůli svému židovskému původu - s falešným pasem vlakem z Ružomberku. Podruhé v roce 1968 kvůli svému marxistickému přesvědčení - vlakem ze Smíchovského nádraží v Praze jen několik dní po sovětské invazi. Pokaždé se jeho novým domovem stala Velká Británie. Ač nikdy nepřestal litovat, že se v Praze nestal lékařem, v Británii se stal zakládajícím členem nejmladší koleje na univerzitě v Cambridge, Robinson College. Spolupracoval a přátelil se s nejvýznamnějšími světovými představiteli svého oboru - dějin přírodních věd. V poválečném Československu se jeho osudy dramaticky proťaly s osudy nejmocnějších představitelů komunistického režimu i jeho reformátorů.
Keywords: emigranti a imigranti; přírodní vědy; významné osobnosti; Natural Science Disciplines; Emigrants and Immigrants; dějiny; Emigration and Immigration; Memoáry, osobnosti a osudy; dějiny 21. století; History; humanitní vědy a umění; Famous Persons; History, 20th Century; dějiny 20. století; History, 21st Century; emigrace a imigrace