Sníh, sauna, Suomi - Michaela, Ahonen (Jota, 2024)
O tom, že Finsko je zemí tisíců jezer, Santa Clause a ne zrovna příznivého klimatu, slyšel snad každý. Ale víte, proč si Finové pletou běžkování a lyžování? Nebo že si můžete přivolat finského peněžního skřítka? Jak probíhá saunový teambuilding? Kolik odrazek je už moc i na Fina? A v čem jsou si tak podobní s Japonci? O tom všem a všeličem jiném se dočtete v knize Michaely Ahonen, Slovenky, která se přestěhovala do temného a studeného Finska, země mlčenlivých lidí, prohibice, mýtů a legend, zateplených šusťáků, lesů bohatých na houby a borůvky – a manželova rodiště. Své zážitky ze života v tomto severském státě autorka vypráví stylem jí vlastním, připojuje mnoho kuriózních a vtipných postřehů, cenných rad, a prozradí i nějaké ty místní vychytávky, které si oblíbíte možná i vy. Dozvíte se tak víc o rodinném životě ve Finsku, o Kalevale, všemocných haalari, finském designu, finštině a samozřejmě o saunování a (ne)chutném finském jídle. A určitě se naučíte i trošku finsky. Vzhůru na zasněžený sever!
Keywords: Světová současná beletrie