Rusalka - Kvapil, Jaroslav (Karolinum, 2020)
Báseň Jaroslava Kvapila proslula coby libreto stejnojmenné opery Antonína Dvořáka. Kvapila inspiroval pohádkový příběh Malé mořské víly Hanse Christiana Andersena, ve své interpretaci však lépe propracovává psychologii postav a pomocí jemných básnických technik a dramatického tempa nechává rozeznít tajemné ozvěny díla Karla Jaromíra Erbena. Všechny tyto vlivy se pak zrcadlí v díle, které působí nostalgicky povědomě a přitom novátorsky. Text doplňují ilustrace Jiřího Gruse a doslov Geoffrey Chewa. Dvojjazyčné vydání.
Keywords: Poezie