Sovereign wealth funds in theory and practice - Teplý, Petr; Jan Ander (Karolinum, 2015)
Suverénní fondy (Sovereign Wealth Funds, SWF) se v posledních letech stávají významnou součástí globálního finančního systému. Tyto instituce spravovaly ke konci roku 2013 více než 6 bilionů USD. SWF jsou státem vlastněné fondy založené za různým makroekonomickým účelem. Obvykle jsou financovány cizoměnovými příjmy států, které jsou následně investovány v zahraničí. Tato monografie se zabývá globální SWF z teoretického i praktického pohledu. Dále je zde diskutována teoretická možnost založení SWF v České republice. Autoři však dospívají k závěru, že po vzniku SWF není v naší zemi dostatečná poptávka ani ze strany politiků, ani ze strany voličů. Kniha je psána srozumitelným jazykem, a tudíž vhodná pro odbornou i širší veřejnost.
Keywords: Finanční trhy a instituce