Kvantová mechanika I - Klíma, Jan; Bedřich Velický (Karolinum, 2016)
První díl moderní dvoudílné učebnice kvantové teorie představuje ucelený a samostatný úvod do nerelativistické kvantové teorie, který čtenáře dovede od formální stavby teorie k archetypálním úlohám, teorii symetrie kvantových systémů a pohybu spinu ve vnějších polích. Připojen je úvod do relativistické teorie elektronu v pojetí určeném pro studium atomárních systémů. Text uzavírají doplňky o matematickém aparátu kvantové mechaniky psané na hraně mezi "fyzikální" a matematickou přesností. Vykládanou teorii ilustruje kvantověmechanický popis řady problémů s ukázkou odpovídajících experimentů.Kniha je určena studentům magisterského i doktorandského studia, kteří pracují - ať již teoreticky, nebo experimentálně - v oblasti atomových systémů a fyziky pevných látek.Autoři při psaní těžili z mnohaletých zkušeností s přednášením kvantové teorie na Univerzitě Karlově v Praze, Masarykově univerzitě v Brně, na Akademii věd a také v zahraničí.Druhý díl učebnice je věnovaný především mnohočásticové teorii atomárních soustav.
Keywords: Přírodní vědy