Stokrát Antarktida - Miloš, Barták, (ed.); Barták Miloš; Bednaříková Michaela; Hájek Josef; Hrbáček Filip; Hutňan-Chattová Barbora; Jurajda Pavel; Kapler Pavel; Kňažková Michaela; Kosina Marcel; Králová Stanislava; Laichmanová Monika; et al. (Masarykova univerzita, 2022)
Kniha nabízí sto otázek a sto odpovědí o Antarktidě. V několika oddílech autoři, účastníci antarktických výzkumů, představují tento kontinent, historii jeho objevování, geologii, věnují se klimatologickým otázkám a dopadům globálního oteplování v Antarktidě. V částech z biologických věd pojednávají o živočiších, včetně mikroorganismů, a rostlinách Antarktidy. Závěr věnují českému antarktickému výzkumnému programu, zajímavostem z české stanice J. G. Mendela, informacím o jejím budování a provozu od roku 2006 i samotnému ostrovu Jamese Rosse.
Keywords: Přírodní vědy