Psychologické aspekty vytrvalostního výkonu - Kovářová, Lenka (Karolinum, 2017)
Studie se věnuje psychickým charakteristikám vrcholových sportovců - triatletů a snaží se svými výsledky přispět k dosud méně prozkoumané oblasti psychických determinant pro výběr talentovaných sportovců. Autorka se postupně zabývá několika oblastmi, ve kterých se snaží nalézt konkrétní psychické předpoklady rozhodující při důležitých okamžicích sportovního výkonu a zjistit, zda je nějaký rozdíl v psychice vítězů a poražených, mužů a žen, mladších a starších závodníků. V rámci studie analyzuje strukturu osobnosti, koncentraci pozornosti a využívání vnitřní řeči, zkoumá oblast výkonové motivace, a to jak jednotlivých dimenzí, tak celého strukturálního modelu. V poslední části se zaměřila na ochotu odolávat limitnímu individuálnímu vytrvalostnímu zatížení, porovnává vztahy mezi subjektivním vnímáním intenzity zatížení a fyziologickou odpovědí u triatlonistů a nesportovců a jejich vztah právě k výkonové motivaci.
Keywords: nadání; fyzická vytrvalost; psychologické jevy a procesy; Aptitude; Athletic Performance; Physical Endurance; Psychologie odborná; tělovýchovné lékařství; Sports; Psychological Phenomena; sporty; sportovní výkon