Quinientos años de La Habana (1519-2019). Colonialismo, nacionalismo e internacionalismo - Opatrný, Josef; (eds.) Binková Simona (Karolinum, 2020)
Havana - město, které bylo od počátku šestnáctého století významné pro celý atlantický svět. V koloniální době bylo americkým terminálem komunikace spojující Starý a Nový svět, v devatenáctém století se stalo jedním z nejdůležitějších center světového obchodu s cukrem a ve druhé polovině dvacátého století chtěl Fidel Castro udělat z Havany baštu světové revoluce. Havana byla nejen politickou a ekonomickou základnou, ale také místem kvetoucí kultury.Publikace, vycházející ku příležitosti pětisetletého výročí od založení osady, přináší různorodé pohledy na dějiny města. Autory příspěvků jsou uznávaní odborníci z amerických a evropských zemí, mezi nimi vynikají Allan Kuethe, José Antonio Piqueras, Françoise Moulin Civil či Miguel Ángel Puig-Samper.
Keywords: Dějiny