Cesta nikam - Mackiewicz, Józef (Volvox Globator, 2020)
Cesta nikam je první částí válečné dilogie o osudech pohraničních polsko-litevských území. Její význam značně překračuje rámec žánru historického románu, faktografický obsah a psychologická propracovanost postav ji vyvyšuje nad ostatní díla, jež se snaží popsat sovětizaci Polska a Litvy. Hlavní postava Paweł je novinář žijící nedaleko Vilniusu, jenž se snaží vyhnout kontaktu se sovětskou ideologií všemožnými způsoby, například pohroužením do práce při kácení lesa či povozníka. Svůj život odmítá přizpůsobit požadavkům komunismu. Proto opovrhuje bývalým přítelem Karolem, jenž přijal úlohu vykladače marxismu-leninismu. Proto byl vyslýchán NKVD a i přes pohrůžku deportace do pracovního tábora odmítl podepsat spolupráci s režimem. V Cestě nikam Mackiewicz zobrazuje zrod homo sovieticus, jenž je způsoben všudypřítomným strachem. Józef Mackiewicz (1. dubna 1902 Petrohrad - 31. ledna 1985 Mnichov) byl polský spisovatel, prozaik a politický komentátor. Nejznámější jsou jeho dokumentární romány Nie trzeba głośno mówić a Droga donikąd. Byl odpůrcem komunismu a sám sebe definoval jako "antikomunistu podle národnosti". Zemřel v exilu.
Keywords: Světová současná beletrie