Za tajemstvím kamenů - Petránek, Jan (Bambook, 2011)
Publikace je určena především mladým zájemcům o sbírání a poznávání minerálů a zkamenělin. Začít lze třeba jen sběrem hezkých valounů. Dozvíte se, jak určit horniny, z nichž valouny pocházejí, a jak si založit první sbírku. Pro pokročilejší sběratele následuje úvod do mineralogie a popis vybraných minerálů všech hlavních skupin. Zkamenělinám jsou věnovány kapitoly o vyhynulých bezobratlých živočiších, obratlovcích, dinosaurech a také o dávném rostlinstvu. Pro pochopení širších souvislostí s přírodou a krajinou jsou připojeny i kapitoly o geologii, které jsou zaměřeny na síly měnící povrch Země, zejména vulkanismus, činnost moře nebo krasové jevy.
Keywords: Doplňkové učebnice; Encyklopedie a naučná