Kyberšikana Průvodce novým fenoménem - Černá, Alena, (ed.); Černá, Alena (Grada, 2013)
Kniha představuje relativně nový společenský jev, jemuž se v současnosti dostává velké pozornosti ve školství, v médiích i v akademickém světě. Čtenář se seznámí s jevy, které s kyberšikanou souvisejí (agrese a agresivní chování), s rozdíly oproti tradiční (školní) šikaně a s tím, jak je tato nová forma šikany formována specifickým charakterem online prostředí. Prostor je věnován i kyberšikaně v českém a světovém kontextu a jejímu mediálnímu obrazu. Podrobně jsou představeny charakteristiky jejích aktérů - obětí, agresorů i přihlížejících. Pozornost je upřena též na možné dopady kyberšikany a na způsoby, jakými se s ní její oběti vyrovnávají. Závěrečná část knihy je zaměřena na možnosti prevence a zvládání tohoto jevu na individuální, rodinné a institucionální rovině.
Keywords: Primary Prevention; psychologie, klinická psychologie; Bullying; Child Advocacy; Crisis Intervention; chování mladistvých; Psychologie odborná; šikana; ochrana práv dítěte; Social Behavior Disorders; poruchy sociálního chování; Internet; Internet, komunikace, sítě; krizová intervence; Adolescent; Child Behavior; primární prevence; internet; sociologie; chování dětí; mladiství; pedagogika; dítě; Child; Adolescent Behavior