Zločinnost a sociální psychologie : sociálněpsychologické zákonitosti protiprávního chování - Jakovlev, Aleksandr Maksimovič; Přenosilová, Helena (Orbis, 1973)
Sociálněpsychologický přístup ke zkoumání zákonitostí protiprávního chování otevírá nový pohled na příčiny kriminality. Autor odmítá mechanický determinismus a všímá si vzniku a rozvoje sociálněpsychologické metody v kriminologii, která doznala největšího rozšíření v USA. Sleduje vzájemné působení osobnosti a prostředí a snaží se odhalit mechanismus vzniku odchylek v chování lidí od běžných sociálních a právních norem.
Keywords: kriminalita; sociální psychologie; kriminologie