Lexikon magie - Nakonečný, Milan (Argo, 2009)
Pojem magie, jak je použit v názvu lexikonu, je zde chápán v širším významu - jako pradávná tajná věda o přírodě, nadpřirozenu, skrytých zákonitostech existence, jako nejvyšší moudrost i jako ovládání nadpřirozených sil. Obecná definice magie je velmi nejednotná a složitá, existují úzké vazby a souvislosti mezi magií, hermetismem, okultismem a mystikou, východní i západní. Proto je i tento lexikon koncipován jako slovník vysvětlující všechny tyto fenomény a další jevy s nimi související. Magický pohled na svět a magické myšlení autor lexikonu popisuje v psychologickém a kulturním kontextu. Nejedná se o okultní pojednání - na magii a esoteriku je zde pohlíženo jako na kulturní jev, který si žádá bližší vysvětlení, přístupné i laikovi. Významné dílo poskytující základní informace a obecné znalosti o okultních a hermetických vědách, magii a esoterice.
Keywords: encyklopedie; magie; occultism; magic; esoterismus; okultismus; esoterism