Dětství a společnost - Erikson, Erik H; Valeška, Jan (Argo, 2002)
Autor vychází z Freudovy psychoanalýzy, ale přidává k ní vlastní psychosociální teorii, kterou ilustruje na příkladech ze své výzkumné praxe. Z tohoto úhlu pohledu se vrací i k Freudové teorii dětské sexuality a podrobně ji rozebírá právě z psychosociálního hlediska. Jako téma dalšího oddílu knihy si zvolil otázku výchovy dětí ve dvou indiánských kmenech - i Siouxů a Juroků. Dále se podrobně zabývá růstem ega a identity u dítěte, což potom ilustruje v posledním oddílu, kde si všímá vývoje americké, německé a ruské národní povahy - a to na baladické postavě Johna Henryho, na legendě o dětství A. Hitlera a legendě o mládí Maxima Gorkého. - Na závěr celé studie je připojen soupis autorových odborných prací a velice stručný jmenný rejstřík.
Keywords: dětství; společnost