Vybrané kapitoly z kognitivní psychologie. Mentální reprezentace a mentální modely - Sedláková, Miluše (Grada, 2004)
Monografie shrnuje autorčiny dlouholeté zkušenosti z psychologického výzkumu i z pedagogické činnosti, jejíž těžiště spočívalo především v přednáškách z psychologie kognitivních procesů na FF UK a PF UK. Autorka studie, PhDr. Miluše Sedláková, CSc., působila jako vedoucí vědecká pracovnice Psychologického ústavu AV ČR. Publikace obsahuje syntézu teoretického, experimentálního a empirického výzkumu mentální reprezentace a mentálních modelů, jež jsou složitější formou mentální reprezentace. Nástrojem této syntézy je procesuální a obsahová analýza výsledků poznání v této oblasti. Monografie zahrnuje též původní výzkum mentálních modelů psychiky provedený na českých vysokoškolácích. Její prioritou je reflexe pluralistického charakteru psychologického poznání. Studie je určena studentům pregraduálního a postgraduálního studia psychologie a přibuzných oborů, pedagogům a vysokoškolsky vzdělaným zájemcům o psychologii.
Keywords: kognitivní psychologie