Nejčastější chlopenní vady. Aortální stenóza a mitrální regurgitace - Čerbák, Roman (Galén, 2007)
Poznatky posledních let přinesly zřetelný pokrok v chápání etiologie, diagnostiky i léčby chlopenních srdečních vad. Nejčastěji operovanými vadami jsou aortální stenóza a mitrální regurgitace. Pokročilé chlopenní vady levého srdce pravidelně doprovází trikuspidální regurgitace. Kolektiv třinácti autorů, kteří se podíleli na vzniku této publikace, se pokusil shromáždit nové informace a nabídnout optimální současný diagnostický a léčebný postup u nemocného s chlopenní vadou, ale také připomenout, že vadu můžeme dobře vyšetřit a léčit jen tehdy, pokud na ni ošetřující lékař včas pomyslí, přiloží na hrudník nemocného fonendoskop a uslyší ji. Monografie by měla najít své čtenáře mezi studenty LF, praktickými lékaři, ambulantními internisty i kardiology, nemocničními lékaři, kardiochirurgy.
Keywords: chirurgie; Heart Valve Diseases; General Surgery; nemoci srdečních chlopní; kardiologie; Cardiology