Logopedie - Klenková, Jiřina (Grada, 2009)
Komunikace představuje jednu z nejdůležitějších lidských schopností. K tomu, aby člověk s ostatními lidmi mohl komunikovat, potřebuje dobře rozvinutou komunikační schopnost. Její narušení jsou mnohdy překážkou v edukaci a socializaci jedince. Narušené komunikační schopnosti se věnuje logopedie. Tato učebnice oboru logopedie je určena studujícím speciální pedagogiky všech forem studia, ale může sloužit i k získání informací rodičům dětí s narušenou komunikační schopností i dospělým, kteří se s tímto problémem potýkají. Autorka krátce analyzuje příčiny vzniku a hlavní příznaky jednotlivých druhů narušení. U jednotlivých kategorií stručně popisuje možnosti její diagnostiky a terapie. Najdete zde i pohled do historie oboru a dějiny péče o osoby s narušením komunikačních schopností. Systému poskytování logopedické intervence v České republice je věnovaná samostatná kapitola. Součástí publikace jsou i ukázky z logopedické praxe.
Keywords: Communication; komunikace; logopedie