Pohybové aktivity ve vztahu k nádorovým onemocněním - Vaňásková, Eva; Vařeka, Ivan; Vaňásek, Jaroslav (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2016)
V řadě studií byl opakovaně prokázán významný vztah mezi vyšší intenzitou a frekvencí fyzické aktivity na straně jedné a nižším výskytem a lepší prognózou nejčastějších nádorových onemocnění na straně druhé. Lze se tedy důvodně domnívat, že fyzická aktivita snižuje výskyt a tíží těchto onemocnění, i když vysvětlení tohoto efektu je i nadále spíše hypotetické. Za prokázané lze považovat také nepříznivé účinky fyzické hypoaktivity a zvláště nepříznivé účinky sedavého způsobu života. Je proto důležité doporučovat a připomínat pacientům potřebu pravidelné fyzické aktivity stejně jako dodržování dalších principů zdravého životního stylu.
Keywords: pozorovací studie jako téma; Motor Activity; Primary Prevention; Observational Studies as Topic; hodnocení rizik; nádory; lidé; Risk Assessment; Neoplasms; cvičení; primární prevence; Humans; Exercise; pohybová aktivita