Sítě - Dvořáková, Petra (Host, 2016)
Tři příběhy o tom, jak nízké sebevědomí ovlivňuje náš život. Jste ohroženi jen do té míry, do jaké sami sobě nevěříte. Kde je nízké sebevědomí, tam stojí nablízku i manipulátor. A hledá, jak by vás využil ve svůj prospěch. Kristýna se svým malým synem konečně zakotví ve vztahu s charismatickým a movitým Jáchymem. Jediným problémem je, že Kristýna si „trochu nevěří“. Začíná tedy navštěvovat psychoterapii, která ji však velmi rychle přivádí k dramatickému poznání. Karolína čeká čtvrté dítě a definitivně si přiznává, že opakuje nenáviděné chyby své matky. Touha vymanit se z vlivu nábožensky fanatického manžela, který striktně odmítá antikoncepci, ji přiměje oslovit starého kněze Ambrože. Dokáže ale vystoupit z bludného kruhu? Stačilo by mít jen o trochu větší prsa a život by byl mnohem lepší. Nadinu touhu po dokonalosti neumenšuje ani fakt, že jako zdravotní sestra se denně setkává s opravdovým utrpením a smrtí. Postupně se stává cynickou obchodnicí s důvěrou a před čtenářem se na pozadí příběhu rozkrývá i zákulisí kontroverzního obchodu s ukládáním pupečníkové krve. Není lhostejné, zda budete vně, nebo uvnitř sítí. Rybolov začíná! ----- „Každej chlap chce velký prsa. Každej. To je ta poslední kapka, kdy se definitivně rozhodnu.“ „Copak nechci být uzdravená? Copak se nechci vysvobodit ze svých zranění? Co jsem na tohle mohla odpovědět? Připadá mi, že mnohem těžší je bránit se takzvanému dobru než zlu.“ „Najednou zůstanete úplně sami. Jste v síti, která vás táhne jako snadný úlovek. Musíte věřit jen sami sobě. I když jste o sobě dosudpochybovali. Pokud to neuděláte, udusíte se v nedýchatelném prostoru.“ Petra Dvořáková (nar. 1977) je spisovatelka a scenáristka. Do povědomí veřejnosti vstoupila svým debutem, knihou rozhovorů o víře Proměněné sny, za kterou v roce 2007 získala cenu Magnesia Litera v kategorii publicistika. O dva roky později jí vyšla druhá kniha Já jsem hlad o zápasu s mentální anorexií. V roce 2013 vydala svou první knihu určenou dětem Julie mezi slovy, za kterou získala ocenění Zlatá stuha v kategorii beletrie pro mládež a Cenu učitelů za přínos k rozvoji dětského čtenářství; připravuje se její slovinské vydání. Novinka Flouk a Líla z roku 2015 je jejím dalším titulem pro dětské čtenáře. Pro Český rozhlas připravila sérii Pohádky z parku (cyklus Hajaja) a pro Českou televizi řadu scénářů k pořadům pro děti a mládež, např. Planeta Yó, (Vel)Mistr E, Telefon aj. Se svými dvěma syny žije ve Znojmě.