Uctívači kruhů - Správcová, Božena (Trigon, 2016)
Magicko-kuchyňské podobenství o bludných kruzích, o nejednoznačnosti dobra a zla, o zrádnosti černobílého myšlení a bezhlavého uctívání čehokoliv, kohokoliv. Uctívači kruhů jsou knihou plnou protikladů ve všech směrech i patrech: čas tu letí jako voda v řece, a zároveň stojí jako voda v rybníku, hrdinové jsou nesympatičtí, a přesto blízcí, budí hnus i soucit, jsou směšní i heroicky hrůzní. Střetává se zde lidské se zvířecím, ženské s mužským, živé s neživým, sen se skutečností, chaos s řádem, tázání po smyslu s nesmyslem. Bylo by to nesnesitelné, kdyby to nebylo tak legrační. Bylo by to legrační, kdyby to nebylo tak nesnesitelné.
Rubín