Naslouchač - Stehlíková, Petra (Host, 2016)
Po katastrofické Velké válce došlo k rozdělení světa na dvě části. K ochraně obyvatelné poloviny světa je nezbytný nerost sklenit, díky němuž mohou lidé vytvořit obranný štít a oddělit se od jedovaté zamořené a neobyvatelné části světa. Na dystopickém pozadí se rozvíjí příběh sklenařů, lidí, kteří jediní dokážou sklenit těžit a žijí nedaleko štítu. Jejich profese s sebou bohužel nese mnohé nemoci a znetvoření. Hlavní hrdinka románu, třináctiletá Ilan, je jednou z mála sklenařských dětí, které se narodilo bez deformací. Od malička se vydává za chlapce a pozvolna se učí sklenařskému umění a pro své schopnosti je vybrána do družiny bojovníků zvané pětadvacítka. Pětadvacítka má sklenařská města chránit před hrozivými tvory zrozenými jedem a otravou. Bojová družina se tak stává Ilaninou rodinou, což je pro dívku paradox, neboť se zároveň jedná o představitele těch, kdo zotročili její lid. Při postupném poznávání pětadvacítky však dívka odhaluje i jiné tajené pravdy.