Problematika procedurálnej bolesti u detí z pohľadu sestier - Ovšonková, Anna; Hudecová, Karina; Miertová, Michaela; Čáp, Juraj (Kontakt, 2017)
Cieľ: Cieľom štúdie bolo zistiť vnímanie ošetrovateľských intervencií u detí z pohľadu sestier v súvislosti s procedurálnou bolesťou pri invazívnych výkonoch, ako sú odber krvi a parenterálna aplikácia liekov. Dizajn: Kvantitatívna prierezová štúdia. Metodika: Súbor tvorilo 50 sestier pracujúcich na pediatrických pracoviskách s priemerným vekom 38,54 ± 10,55 rokov a s priemernou dĺžkou klinickej praxe 16,44 ± 12,05 rokov. Empirické údaje boli získané pomocou dotazníka vlastnej konštrukcie. Na analýzu dát bola použitá deskriptívna štatistika a percentuálne vyjadrenie vý- znamnosti, spôsobilosti a uskutočniteľnosti na základe váženého aritmetického priemeru. Výsledky: Najvyššie hodnoty boli zistené v oblasti významnosti, miera významnosti sa pohybovala v priemere 87,54 ± 7,24, miera spôsobilosti v priemere 78,5 ± 9,31 a miera uskutočniteľnosti v priemere 72,60 ± 11,71. Pred výkonom sestry prisúdili najvyššiu významnosť intervencii „edukácia rodi- čov – priebeh výkonu, príprava dieťaťa“ (94,5 %), ktorá dosiahla aj najvyššiu mieru spôsobilosti (87,0 %) a uskutočniteľnosti (80,5 %). Počas výkonu sestry prisúdili najvyššiu významnosť intervencii „realizovať výkon správnou technikou“ (93,0 %), ktorá dosiahla aj najvyššiu spôsobilosť (90,5 %). Po výkone sestry prisúdili najvyššiu významnosť intervenciám „pochváliť dieťa za zvládnutý výkon“ (96,0 %), „zabezpečiť dieťaťu pohodlie a komfort“ (95,5 %) a „edukácia rodičov o následnej starostlivosti“ (95,5 %). Uvedené intervencie dosiahli najvyššie hodnotenie aj z hľadiska spôsobilosti a uskutočniteľnosti. Záver: Napriek rozsiahlemu nárastu odborných poznatkov, informácií a účinných stratégií založených na dôkazoch týkajúcich sa manažmentu procedurálnej bolesti chýba ich aplikácia do klinickej pediatrickej praxe.
Keywords: zdravotní sestry; dítě; procedurální bolest; bolest; Blood Specimen Collection; Injections; Surveys and Questionnaires; Nurses; odběr vzorku krve; parenterální infuze; percepce bolesti; průzkumy a dotazníky; ošetřovatelské intervence; Infusions, Parenteral; Pain; Child; injekce; Pain Perception