Slepá mapa - Mornštajnová, Alena (Host, 2013)
Anna, Alžběta a Anežka - to jsou hlavní hrdinky mnohavrstevnatého románu moravské autorky. Jejich příběh začíná před první světovou válkou, kdy čerstvě vdaná Anna odjíždí se svým mužem Antonínem do pohraničí. Nový začátek se však mění v boj o přežití - Antonín je na frontě raněn a záhy u Anny propuká tuberkulóza. O čtvrt století později Annina dcera Alžběta prchá z pohraničí před německou armádou. Začíná druhá světová válka a s ní se mění osudy další generace románové rodiny. 2. polovina 20. století patří třetí ženě - Anežce, vypravěčce rodinného příběhu. Jí připravil osud zkoušku v podobě kontaktů s StB.