A dog’s effect on clients’ heart rate and blood pressure and the possibilities of its use in relaxation - Machová, Kristýna; Poběrežský, Dan; Svobodová, Ivona; Vařeková, Jitka (Journal of nursing, social studies and public health, 2017)
Úvod: Canisterapie (pes jako léčebný prostředek) zahrnuje různé aktivity, jejichž cílem je podporovat psychologické a somatické funkce pacienta při rehabilitaci a léčbě. Zahraniční studie prokázaly, že psi mají pozitivní vliv na jemné motorické dovednosti, hrubé pohybové dovednosti, pohyb a motivaci k léčbě, úzkost, deprese, socializaci a kognitivní funkce. Psi jsou obvykle využíváni jako spolupracovníci kohoterapeutů nebo canisterapeuti v AAT (Animal Assisted Therapy) a AAA (Animal Assisted Activity). Kontakt s pacientem a komunikace se zvířaty (jejich ošetření a chůze) pomáhají stimulovat a aktivovat pacienty s různými nemocemi a poruchami. Přímý kontakt se psem poskytuje relaxaci a pocit klidu. Také vyvolává pocit sdílení a nabízí příležitost přejít z témat obtížných na lehké rozhovory. Cíl: Cílem výzkumu bylo ověřit vliv styku s psy na krevní tlak a jak to vyvolává relaxaci u dvanácti zdravých dospělých. Materiály a metody: Dvanáct dospělých (pět mužů a sedm žen) prošlo třicetiminutovou intervencí, která sestávala z pacientů ležících na zádech po dobu dvaceti minut. Horní část těla pacienta byla v přímém kontaktu se psem. Následovalo 10minutové sledování bez psa. Deset lidí zaznamenalo pokles krevního tlaku a devět zaznamenalo pokles pulzní frekvence. Závěr: Je možné říci, že sledované osoby se uvolnily kvůli kontaktu se psem. Ve všech případech lze terapii hodnotit jako pozitivní, protože většina klientů vykazuje pokles sledovaných parametrů. Snížení systolického tlaku bylo pozorováno u deseti z dvanácti klientů. Snížení diastolického tlaku bylo pozorováno u deseti klientů, zatímco jeden klient vykazoval nezměněné hodnoty. Frekvence pulsů byla snížena u devíti z dvanácti případů a pokles tlaku byl zaznamenán na 83,3%. Snížená frekvence pulsů byla 75% úspěšná. Všichni sledovaní klienti řekli, že terapie je příjemná, uklidňující a že by ji šťastně opakovali. Pozitivní postoj vůči zvířatům, v tomto případě psům, je základem úspěšných výsledků této alternativní metody.
Keywords: Animal Assisted Therapy; Blood Pressure; pouto mezi člověkem a zvířetem; krevní tlak; Treatment Outcome; výsledek terapie; Human-Animal Bond; zooterapie; canisterapie; výzkum; Research; Heart Rate; srdeční frekvence