Klostrídiová infekcia v nemocničnom prostredí - Režimové opatrenia - Bukovcová, Zuzana (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2018)
Infekcia spôsobená Clostrídium difficile (CDI) je nákazlivé, povinne hlásiteľné ochorenie, ktoré je charakteristické istými zvláštnosťami v patogenéze, klinických prejavoch, výskyte komplikácií a v liečebnom postupe. CDI zaraďujeme do skupiny nozokomiálnych infekcií. Pôvodcom je grampozitívna sporulujúca baktéria produkujúca toxíny, poškodzujúce sliznicu čreva. Je celosvetovo najčastejším a najvýznamnejším vyvolávateľom hnačkových ochorení v zdravotníckych zariadeniach. Opatrenia eliminácie CDI sú zamerané na cestu prenosu, zamedzenie kolonizácie vnímavých jedincov, izoláciu pacienta, bariérové ošetrovacie a vyšetrovacie postupy a hygienu rúk, ktorá zohráva významnú úlohu v šírení nozokomiálnych nákaz. Preventívne opatrenia sú zamerané na cestu prenosu, používanie jednorazových ochranných prostriedkov (rukavíc, ochranného oblečenia), dôkladnú mechanickú očistu rúk, použitie dezinfekčných prostriedkov a plošnú dezinfekciu prostredia (používanie sporicídnych dezinfekčných prostriedkov, s dodržaním predpísanej koncentrácie, expozičného času a režimu dekontaminácie). Jedným z najúčinnejších opatrení je edukácia celého spektra zdravotníckeho personálu, vrátane upratovacieho, ktorý zohráva v procese šírenia CDI významnú úlohu
Keywords: infekce spojené se zdravotní péčí; Clostridioides difficile; dezinfekce; režimová opatření; izolace pacientů; Patient Isolation; Disinfection; Cross Infection