Čo je vlastne anestézia? - Rybárová, Daniela; Labašková, Ingrid (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2018)
Hlavnou úlohou modernej medicíny a ošetrovateľskej starostlivosti je poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť, zlepšovať diagnostiku, prognostiku, kvalitnú ošetrovateľskú starostlivosť, zachraňovať a predlžovať život pacientovi. Jej súčasťou je aj smerovanie ku skvalitňovaniu poskytovania anestézie, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou každého operačného výkonu za účasti profesionálneho anestéziologického tímu. Vďaka širokej ponuke vysoko účinných liekov a stále dokonalejším zdravotníckym technikám umožňuje poskytnúť pacientom tlmenie bolesti a vytvoriť optimálne podmienky na akýkoľvek operačný výkon bez ohľadu na vek pacienta a jeho pridružené ochorenia.
Keywords: Helsinki Declaration; Anesthesia; anestezie; Helsinská deklarace