Sociálny rozmer zdravotnej gramotnosti vo vzťahu k onkologickej chorobe - Tóthová, Lucia (Kontakt, 2018)
Príspevok analyzuje koncept zdravotnej gramotnosti, ktorého dôležitosť narastá z dôvodu zložitosti systému starostlivosti o pacienta, najmä v oblasti onkologickej choroby. Pre pacientov je istá úroveň zdravotnej gramotnosti nevyhnutná k porozumeniu zdravotných informácií a služieb. I napriek neetablácii onkologickej sociálnej práce v slovenských podmienkach sa problematika onkologickej choroby uberá smerom k podpore vnímania i jej sociálneho rozmeru v kontexte holistického prístupu. Služby sociálneho pracovníka sa v zahraničí stávajú neoddeliteľným segmentom starostlivosti o pacientov s onkologickou diagnózou. Cez optiku autorky by preto mala zdravotná gramotnosť implikovať i vedomosti o sociálnych determinantoch zdravia, sociálnych dôsledkoch rakoviny, možnostiach sociálnej práce pri sociálnom liečení tejto choroby, službách poskytovaných sociálnym pracovníkom. Prehľadová štúdia z daných dôvodov nazerá na konštrukt zdravotnej gramotnosti zo sociálneho hľadiska, pričom sa špecificky zameriava na onkologicky chorých pacientov.
Keywords: lékařská onkologie; sociální pracovníci; sociální práce; Patients; Health Literacy; Social Workers; pacienti; zdravotní gramotnost; Social Work; Medical Oncology