Hluk v pracovním prostředí Jihomoravského a Moravskoslezského kraje - Mrázková, Eva; Vojkovská, Kristýna; Mičánková, Monika; Záthurecký, Evald; Kovalová, Martina (Profese on-line, 2019)
Východiska: V pracovním prostředí má hluk mezi ostatními rizikovými faktory stále velký vliv na sluch a zdraví zaměstnanců. V České republice je stále vysoké množství pracovníků zařazených v rizikových kategoriích hluku a v posledních letech mají jejich počty zvyšující charakter. Cíl: Srovnat kraje Moravskoslezský a Jihomoravský, a zhodnotit jejich rozlišnosti, co se týče hluku exponovaných zaměstnanců z hlediska počtů pracovníků exponovaných hluku v pracovním prostředí ve vybraných profesích. Metodika: Pro srovnání byly vybrány z klasifikace ekonomických činností určité sekce vykonávaných prací a v nich zjištěny počty pracovníků v jednotlivých kategoriích hluku. Výsledky: Byly zjištěny statisticky významné rozdíly v zastoupení jednotlivých kategorií mezi zkoumanými kraji. Moravskoslezský kraj je v popředí v počtu pracovníků, kteří jsou ve svém zaměstnání exponováni hluku. Je jich zde evidováno 21 %. V Jihomoravském kraji je jich jen 9 %. Nejvíce pracovníků zařazených do rizikových kategorií hluku se nachází v Moravskoslezském kraji, ve kterém stále převládá těžký průmysl a zpracovatelský průmysl. Oproti tomu Jihomoravský kraj je více zaměřen na lehký průmysl, zemědělství a služby. Závěry: Z výsledků této práce a ze statisticky zpracovaných údajů pracovníky Krajské hygienické stanice a Státního zdravotního ústavu lze vyčíst, že počet pracovníků v riziku hluku má mírně se zvyšující tendenci. Děje se tak i přes snižující se vliv těžkého průmyslu, i přes strategie vedení podniků založených na využívání moderních technik a technologií. Proto je nutné se problematikou pracovních rizik neustále zabývat ve všech sférách a všemi možnými prostředky co nejúčinněji eliminovat expozice pracovníků.
Keywords: rizikové faktory; Occupational Health; hluk; Risk Factors; hygiena práce; Noise