Hydrofi lní metakrylátový gel versus chlorhexidin na ošetřování centrálního žilního katétru - Hašová, Kateřina; Zoubková, Renáta; Máca, Jan; Navrátil, Milan (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2019)
Ošetřovatelský personál provádí denně řadu vysoce specializovaných a technicky náročných ošetřovatelských postupů. Mezi tyto činnosti patří péče o centrální žilní katétr (CŽK). Cílem prospektivní studie bylo zjistit, zda při ošetřování místa vpichu centrálního žilního katétru hydrofilním metakrylátovým gelem (HMG) dochází k nižším počtům lokálních známek zánětu než při ošetřování antibakteriálním krytím s chlorhexidin glukonátem (CHG) mezi pacienty Jednotky intenzivní péče Kliniky hematoonkolgie (JIP KHO) a lůžkového oddělení Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzívní medicíny (KARIM) Fakultní nemocnice Ostrava v závislosti na tíži stavu při přijetí. Pacienti byli rozděleni podle mediánu na dvě podskupiny: APACHE II (Acute Physiology and Chronic Health Evaluation) high (>12.9) a APACHE II low (≤12.9). Skupina APACHE II low měla větší výskyt vzniku zánětu ve skupině HMG 25 (42%) oproti skupině CHG sedm (17%), (p < 0,01). Ošetřování vstupu pomocí HMG nevede k redukci frekvence výskytu lokální známek zánětu v místě zavedení CŽK zvláště u hematoonkologických pacientů. Projekt studie proběhl za instituciální podpory MZ ČR - RVO-FNOs/2016. Studie byla zaregistrovaná registračním systému ClinicalTrials.gov pod ID NCT03875352.
Keywords: Inflammation; Chlorhexidine; zánět; Injection Site Reaction; katétrové infekce; Hydrogels; reakce v místě vpichu; Bandages, Hydrocolloid; chlorhexidin; Central Venous Catheters; obvazy hydrokoloidní; centrální žilní katétry; hydrogely; Catheter-Related Infections