Spokojenost pacientů po totální endoprotéze kyčelního kloubu s metodou pacientem kontrolované analgezie / Renáta Zoubková, Jan Máca, Jan Neiser - Zoubková, Renáta; Máca, Jan; Neiser, Jan (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2019)
Pacienti postupující totální náhradu kyčelního kloubu postupují významnou pooperační bolest. Adekvátní pooperační analgezie ovlivňuje pooperační outcam pacientů. Je prokázáno, že nedostatečně ošetřená pooperační bolest zvyšuje chronifikaci, pooperační morbiditu, výskyt pooperačních komplikací, prodlužuje délku hospitalizace, včetně nákladů s ní spojených. Prostřednictvím prospektivní randomizované studie byl zhodnocen efekt pacientem kontrolované analgezie u pacientů po totální endoprotéze kyčelního kloubu. Pacienti s pacientem kontrolovanou analgesií (PCA) zpravidla získávají lepší úlevu od bolesti ve srovnání s pacienty s konvenční analgezií, a to bez zvýšení nežádoucích účinků. Příznivý vliv na spokojenost pacientů, ostatní atributy jako je celková spotřeba analgetik, intenzita bolesti, mobilita pacientů, délka hospitalizace souvisí ve většině případů s typem akutní bolesti. Cílem práce bylo zhodnotit efekt PCA u pacientů po totální endoprotéze kyčelního kloubu. Porovnat metodu PCEA s analgezií podávanou standardní cestou na požádání pacienta dle ordinace lékaře s ohledem na spotřebu analgetik, intenzitu bolesti během prvních 24h a spokojenost pacientů se zvoleným typem metody analgezie. V prospektivní randomizovaná studie probíhala v období od září 2014 do března 2016 na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče Fakultní nemocnice Ostrava (KARIM FN Ostrava). Soubor pacientů tvořilo 111 pacientů hospitalizovaných na jednotce intenzivní péče (ICU) v průběhu prvních 24h po operaci.
Keywords: náhrada kyčelního kloubu; Pain, Postoperative; Postoperative Care; Patient Satisfaction; Arthroplasty, Replacement, Hip; Analgesia, Patient-Controlled; pacientem kontrolovaná analgezie; pooperační péče; spokojenost pacientů; pooperační bolest