Transplantácia pľúc v Českej republike - Novická, Katarína; Jungová, Ľubica (Ošetřovatelské perspektivy, 2019)
Transplantácia pľúc je plne zavedená klinická metóda, ktorá zachraňuje a zlepšuje kvalitu života pacientom v konečnom štádiu pľúcneho ochorenia. V Českej republike sa trans-plantácia pľúc vykonáva od roku 1997. Počas tohto obdobia sa program transplantácie pľúc neustále vyvíja a mení. V tomto príspevku je uvedená svetová história transplantácie pľúc, ale aj vývoj transplantácie pľúc v Českej republike. V závere je objasnené pre akých pacientov je transplantácia pľúc určená, a opísaný zložitý proces protokolárnych vyšetrení pred zaradením na čakaciu listinu.
Keywords: Lung Transplantation; transplantace plic; Česká republika; Organ Transplantation; Managed Care Programs; Waiting Lists; příprava pacienta k transplantaci; programy řízené péče; seznamy čekatelů; Czech Republic; Transplantation Conditioning; transplantace orgánů