Ošetrovateľská starostlivosť o pacienta po operácii recta v závislosti od spôsobu operácie - Šupínová, Mária; Charvátová, Denisa; Drapáčová, Elena (Ošetřovatelské perspektivy, 2019)
Úvod: Kolorektálny karcinóm patrí celosvetovo k najčastejšie sa vyskytujúcim zhubným ochoreniem.Ciele: Hlavným cieľom príspevku bolo zmapovať výskyt komplikácií u pacientov po ope-rácii rekta v závislosti od spôsobu vybranej operácie. Zistiť ako jednotlivé kategórie kom-plikácií ovplyvňujú v krátkom pooperačnom období výber ošetrovateľských intervencií. Súbor respondentov tvorilo 95 pacientov po operácii kolorekta operovaných klasicky, laparoskopicky a roboticky.Metódy a dizajn: Prospektívna kvalitatívna štúdia. Bola použitá metóda neštandardizo-vaného dotazníka a štúdia zdravotnej dokumentácie. Na analýzu dát boli použité štatis-tické metódy.Výsledky a diskusia: Z výsledkov výskumu vyplýva, že miera pooperačných komplikácií respondentov súvisí s ich vekom p = 0,00085. Vzhľadom na pohlavie sa štatisticky vý-znamne neodlišuje p = 0,2384 > 0,01. Pri laparoskopickej operácii sa u respondentov vyskytovali pooperačné komplikácie v signifikantne nižšej miere než pri klasickom aj ro-botickom spôsobe p = 0,03216. Dĺžka hospitalizácie po operácii u respondentov nášho výberového súboru nesúvisí so spôsobom ich operácie p = 0,2512 > 0,05. Z dosiahnu-tých výsledkov vyplýva, že ošetrovateľská starostlivosť o pacienta po operácii rekta súvisí so spôsobom operácie.Záver: Výskumom bolo dokázané, že výskyt komplikácií po operácii kolorekta v krátkom pooperačnom období súvisí s vekom respondentov a s vybraným spôsobom operácie a v plnom rozsahu ovplyvňuje výber ošetrovateľských intervencií sestrou.
Keywords: pooperační komplikace; kolorektální nádory; výzkum; Inpatients; Research; průzkumy a dotazníky; hospitalizovaní pacienti; Postoperative Complications; Surveys and Questionnaires; Colorectal Neoplasms