Tlakové léze vzniklé přiložením fixace - přehled - Ševčíková, Blažena; Šáteková, Lenka; Machálková, Lenka (Ošetřovatelské perspektivy, 2019)
Východiska: Tlakové léze představují významné riziko a následně komplikaci pro paci-enty, kterým je v rámci léčby přiložena fixace (sádra, sádrové dlahy, krční límce, ortézy).Cíl: Vytvořit přehled odborných informací popisujících tlakové léze vzniklých v důsledku přiložení fixace (sádra, sádrové dlahy, krční límce, ortézy).Metody: Pro tvorbu přehledu bylo zvoleno jednoduché vyhledávání ve dvou licencova-ných a elektronických databázích a jednom nakladatelství (EBSCO, PROQUEST, SOLEN). Vyhledávání probíhalo v měsíci lednu a únoru 2019. Zařazovací kritéria splňovalo sedm-náct odborných publikací.Výsledky: Tlakové léze jsou způsobeny zejména vysokým působením tlaku, zevními a vnitřními faktory. Nesprávné a nedostatečné umístění fixace, která intenzivně tlačí na kůži, má za následek nedostatečný arteriální průtok krve. Dochází ke tkáňové perfuzi a následně vzniku tlakové léze. V horším případě může dojít k tvorbě trombu.Závěry: Monitorování kůže patří mezi základní činnosti ošetřovatelského personálu bě-hem přijetí a následné péče o pacienta v nemocnici. Vzdělávání ošetřovatelského perso-nálu o správném přikládání kompenzačních pomůcek a péče o kůži, by měla být prioritou.
Keywords: ortopedické fixační pomůcky; Orthopedic Fixation Devices; Casts, Surgical; dlahy; External Fixators; sádrové obvazy; Splints; externí fixátory; dekubity; Pressure Ulcer