Selected indicators related to smoking incidence in pregnant women in the Czech Republic - Wilhelmová, Radka; Greiffeneggová, Liana (Kontakt, 2019)
Úvod: Rizikové chování budoucích rodičů v podobě kouření již před početím a zejména pak prenatálně hraje významnou roli v etiologii různých abnormalit vývoje a poruch zdraví dítěte. Ty se mohou projevit okamžitě, a následně i s dlouhodobou latencí. Na chování budoucích matek mají dopad znalosti, které tvoří základ pro každodenní návyky žen. Kouření žen v těhotenství podmiňují faktory psychosociální. Výskyt tohoto rizikového chování může být pozitivně ovlivněn poskytovateli péče v rámci prenatálních poraden či kurzů; v optimálním případě již prekoncepčně. Cíl: Záměrem práce bylo identifikovat faktory významně ovlivňující kouření českých žen ve vztahu k těhotenství a popsat nežádoucí jevy, které se v návaznosti na tento návyk u žen objevují. Metodologie: Byla použita dotazníková metoda u žen po porodu ve vybraných lůžkových zdravotnických zařízeních Čech a Moravy a hodnocení některých antropometrických parametrů žen a novorozenců. Statistická analýza byla provedena pomocí Pearsonova testu χ2 (chi-square) pro testování četnosti a testu Anova (analýza rozptylu) pro vícenásobné testování středních hodnot na hladině významnosti 0,05. Výsledky: Bylo zjištěno, že i přes relativně dobrou informovanost je v populaci budoucích matek kuřáctví rozšířeným návykem a souvisí zejména se stupněm dosaženého vzdělání žen a kouřením v původní rodině ženy. Některé ženy (30 %) přestávají kouřit během období přípravy na těhotenství nebo až v jeho průběhu. Určitá část žen (10 %) se svého návyku (aktivně či pasivně) nevzdává ani přes informovanost o riziku, které tento návyk přináší jak pro zdraví ženy, tak dítěte. Závěr: Je zřejmé, že prevence a eliminace rizikového chování těhotných žen, v našem případě kouření, vykazuje stále značné rezervy. Důležitou součástí účelné prevence poškození plodu a budoucího vývoje dítěte nejen v rámci prenatální péče je zdravotní gramotnost, která může být zlepšena prostřednictvím prenatálních kurzů a poraden vedených porodní asistentkou.Introduction: Both pre-conception and especially a mother's (parents') prenatal risk habits play a very significant role in the etiology of baby ontogeny abnormalities and health disorders. These abnormalities and disorders can manifest themselves immediately or in long-term latency. The behavior of future mothers is affected with their knowledge, which forms the basis of women's everyday habits. This is an expression of their health literacy and psychosocial factors. This can be positively influenced by care providers (midwives) within prenatal counseling or courses, preferably before the conception.
Keywords: rizikové faktory; Risk Factors; Cigarette Smoking; průzkumy a dotazníky; Pregnancy; těhotné ženy; těhotenství; Surveys and Questionnaires; Health Literacy; Pregnant People; zdravotní gramotnost; kouření cigaret