The influence of overweight and obesity on women's pregnancy, labour and fetal development - Nedvědová, Daniela (Ošetřovatelské perspektivy, 2020)
Východiska: Obezita je celosvětové onemocnění, jehož incidence v posledních letech výrazně stoupá. Přispívá ke vzniku řady závažných onemocnění (cukrovka, vysoký krevní tlak, nemoci kloubů, páteře, poruchy spánku, infertilita) a dotýká se také fyzické stránky člověka (zvýšená únava, menší fyzická kondice, menší pracovní výkonnost, pocity vyčerpání a jiné). Obezita i nadváha negativně ovlivňují fertilitu ženy, průběh těhotenství i vývoj plodu.Cíl: Cílem článku bylo zpracovat z dostupných českých a zahraničních zdrojů relevantní informace týkající se vlivu nadváhy a obezity ženy na těhotenství, porod a vývoj plodu.Metoda: Článek je koncipován jako teoretická stať.Výsledky: Bylo zjištěno, že u dětí vlivem obezity matky dochází k vrozeným vývojovým vadám, ke zvýšené perinatální úmrtnosti, dystokii ramének, makrosomii plodu a mrtvorozenosti. V těhotenství se objevují komplikace typu gestačního diabetes mellitus, neplodnosti, potratu, tromboembolické nemoci, preeklampsie, gestační hypertenze a komplikace při porodu (předčasný porod, vyšší pravděpodobnost porodu císařským řezem, indukovaný porod, protrahovaný porod, větší poporodní krvácení). Po porodu se u obézních žen častěji vyskytují infekční komplikace a selhání laktace.Závěr: Důležitou roli v problematice nadváhy a obezity hraje edukace. Vhodným obdobím pro edukaci je u ženy prekoncepční období nebo ještě lépe období dospívání u dívek. Žena by měla obdržet informace o ideální hmotnosti, hmotnostním přírůstku v těhotenství a zdravém životním stylu. Součástí by mělo být vypočítání BMI, poskytnutí informací o vlivu obezity na těhotenství, porod a vývoj plodu.
Keywords: Overweight; Patient Education as Topic; vzdělávání pacientů jako téma; ženy; Infertility, Female; vývoj plodu; results; female fertility; nadváha; Pregnancy in Obesity; fetal development; overweight; Pregnancy Complications; komplikace těhotenství; komplikace porodu; plodnost ženy; obesity; Obesity; obezita v těhotenství; těhotenství; Fertility; fertilita; obezita; Women; ženská infertilita; výsledky; pregnancy; Obstetric Labor Complications