Vybrané oblasti stravovania a pitného režimu v liečbe hypertenzie - Mrosková, Slávka; Tkáčová, Ľubomíra (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2021)
Hypertenzia je závažný celospoločenský problém. Prevalencia hypertenzie je celosvetovo, vrátane Slovenska, vysoká a s vekom výrazne stúpa. Hypertenzia je závažným rizikovým faktorom kardiovaskulárnych ochorení, cievnej mozgovej príhody, ochorení obličiek. Súčasťou terapie ochorenia sú režimové opatrenia – vrátane úpravy stravovania a pitného režimu. Príspevok poukazuje na význam nefarmakologických intervencií na pokles krvného tlaku a rozoberá vybrané aspekty stravovania (príjem soli, draslíka, magnézia) a pitného režimu u pacientov s hypertenziou. Zmena stravovania nie je vhodná iba pre hypertonikov, ale má svoje opodstatnenie aj v primárnej prevencii ochorenia.
Keywords: Hypertension; pití; chlorid sodný; režimová opatření; hypertenze; Drinking; Sodium Chloride