Péče o pacienty s demencí - Janoutová, Jana; Ambroz, Petr; Zatloukalová, Anna; Machaczka, Ondřej; Kovalová, Martina; Němček, Kateřina; Janout, Vladimír (Profese on-line, 2020)
Východiska: Demence vzniká v důsledku interakce genetických a environmentálních faktorů spolu s faktory ži-votního stylu. V současnosti se stává problematika demence obrovskou výzvou v oblasti veřejného zdravotnictví nejen u nás, ale i ve světě.Cíl: Řada evropských zemí již formulovala národní strategie pro problematiku demencí. Tyto strategie zahrnují také důležitý fakt, že je zapotřebí podporovat rodiny, protože to jsou právě ony, které často poskytují péči osobám s demencí. Cílem práce je předložit základní informace o demenci se zaměřením na možnosti péče o pacienty s demencí.Metody: Práce je zpracována formou literární rešerše. Data byla čerpána z aktuálních publikací a doporučení ministerstva zdravotnictví a České Alzheimerovské společnosti.Výsledky: Práce předkládá důležité informace o demenci a možnostech péče o pacienty s demencí.Závěry: Vzhledem k tomu, že je očekáván nárůst nemocných demencí, je potřeba společnost na tuto skutečnost připravit a zajistit kvalitní zázemí jak pro domácí, tak pro ústavní péči.
Keywords: pečovatelské domovy s kvalifikovanou péčí; Caregivers; Skilled Nursing Facilities; rodina; komunitní ošetřovatelská péče; progrese nemoci; Disease Progression; Dementia; demence; Community Health Nursing; Alzheimerova nemoc; osoby pečující o pacienty; Nursing Homes; pečovatelské domovy; Family; Alzheimer Disease