Ošetrovateľská starostlivosť o pacienta na umelej pľúcnej ventilácii v domácich podmienkach - Gondárová-Vyhničková, Helena; Bratová, Andrea; Čakloš, Miloš (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2021)
Sestra je zodpovedná za kvalitné poskytovanie ošetrovateľskej starostlivosti aj v podmienkach domáceho prostredia. V prvom rade si musí uvedomovať, že tu je pod kontrolou rodiny a verejnosti. V tomto prostredí nadobúda jej vzťah k pacientovi – klientovi úplne iný charakter v porovnaní s vzťahom v nemocnici. V samotnej realite je vlastne hosť, lebo prichádza ona za pacientom – klientom, nie on za ňou. Pri poskytovaní tohto typu starostlivosti sa dostáva do rozličných nepredvídaných situácií, napriek tomu musí realizovať všetky ošetrovateľské aktivity na vysokej úrovni a postupy vrátane zdravotno-výchovného pôsobenia. Cieľom poskytovania ošetrovateľskej starostlivosti formou ADOS je pomoc jednotlivcom, rodinám, či celej skupine v zdraví a chorobe. Ich úlohou je výkon činností, ktoré prispejú k uzdraveniu pacienta, či k pokojnej smrti v jeho prirodzenom prostredí. Každý pacient si vyžaduje iný, individuálny prístup, ktorý treba prispôsobiť danej situácii. Náročné sú situácie, keď do domácej starostlivosti prichádza manžel, otec, živiteľ rodiny, ktorý naposledy z domu odchádzal plný energie a domov z nemocnice prichádza úplne imobilný, závislý na umelej pľúcnej ventilácii a starostlivosť o neho spočíva na zdravotníckom laikovi - manželke. Zabezpečiť ošetrovateľskú starostlivosť o takéhoto pacienta v domácom prostredí znamená aj realizovanie rozsiahlej a náročnej edukácie manželky. Téma príspevku je práve ošetrovateľská starostlivosť o pacienta na umelej pľúcnej ventilácii v domácich podmienkach.
Keywords: Ventilators, Mechanical; dospělí; mechanické ventilátory; Nurses; plicní ventilace; umělé dýchání; Adult; Professional-Family Relations; vztahy mezi odborníkem a rodinou; zdravotní sestry; Pulmonary Ventilation; pacienti; Respiration, Artificial; Home Care Services; Patients; služby domácí péče