Teórie Viktora Frankla v kontexte psychickej odolnosti pri dlhodobo zvýšenom nasadení - Poláček, Tomáš (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2022)
Zdravotnícky personál bez prestávky zotrváva v nasadení, ktoré spolu s únavou prináša frustráciu, stratu motivácie a vyhorenie. Tieto nezdravé faktory hlboko naštrbujú psychickú odolnosť (rezilienciu) aj skúsenejších z nich. V rámci boja s pandémiou dlhodobo siahajú na energické rezervy, aby minimalizovali škody, ktoré COVID-19 stále pácha. Nedávna štúdia realizovaná Psychologickým ústavom Českej republiky vymedzila najčastejšie rizikové faktory pre zdravotné sestry v období pandémie. Mimo iného sú to: nízka miera pozitívnych očakávaní od budúcnosti a slabá podpora tímu a vedenia. Nápomocnou intervenciou môžu byť teórie rakúskeho psychoterapeuta Viktora Frankla. Aj keď ešte stále potrebujeme zvýšené nasadenie všetkých zdravotníkov, sústredíme pozornosť na zníženie záťažových faktorov, s ktorými musia zápasiť.
Keywords: Mental Health; duševní zdraví; Psychotherapeutic Processes; psychoterapeutické procesy; Pandemics; psychický stres; pandemie; Stress, Psychological; Health Workforce; zdravotničtí pracovníci