Parents' awareness of safe pharmacotherapy in children - Světnická, Gabriela; Nedvědová, Daniela (Ošetřovatelské perspektivy, 2022)
Cíl: Cílem práce bylo zjistit informovanost rodičů o bezpečné farmakoterapii u dětí. Metodika: Ke zpracování práce bylo použito kvantitativní šetření nestandardizovaným dotazníkem. Výzkumný soubor tvořili rodiče.Výsledky: Znalostní otázky ukázaly, že rodiče mají dobré znalosti o dávkování léčiv, důležitosti času podávání léčiva, a to také u podávání antibiotické léčby, excelentní výsledky byly ve znalosti lékové skupiny antipyretik a také podávání časového intervalu mezi jednotlivými dávkami tohoto léčiva, ale ihned v další otázce, která se také týkala kombinací antipyretik a časového intervalu rodiče uváděli ve stejném počtu interval 4 a 6 hodin což naznačilo, že rodiče si v tomto ohledu nejsou jistí správnou odpovědí. Rodiče měli nedostačující znalosti u otázky, která určuje, při jaké teplotě podáváme antipyretika. Větší polovina odpověděla nesprávně. Dále bylo pomocí dílčích cílů zjištěno, že statistická významnost byla nalezena u odpovědí mezi skupinami se středním vzděláním bez maturity a vysokoškolským vzděláním ve znalostech o bezpečné farmakoterapii. Signifikantní rozdíl byl také nalezen mezi rodiči OSVČ a nezaměstnanými rodiči a bylo zjištěno, že také počet dětí ovlivnil znalosti a také zkušenosti mezi rodiči.Závěr: Právě rodič je v mnoha případech přítomen u dítěte nejčastěji, a to hlavně v období, kdy dítě onemocní a je nutné dítěti podat léky a navštívit lékaře. Z tohoto důvodu by bylo vhodné rodiče systematicky edukovat o bezpečném podávání léků dětem.
Keywords: Parents; dítě; informace pro uživatele zdravotní péče; Child Care; farmakoterapie; lidé; Consumer Health Information; Drug Therapy; Surveys and Questionnaires; Humans; průzkumy a dotazníky; rodiče; péče o dítě; Child