Spokojnosť mužov s výkonom povolania sestry - Ševčovičová, Andrea; Sedlák, Dušan (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2022)
Úvod: Muži sú v sesterskom povolaní dôležitou súčasťou pracovného prostredia. Aj so svojimi kolegyňami sa podieľajú na poskytovaní kvalitnej ošetrovateľskej starostlivosti. Na ich spokojnosť s výkonom povolania sestry vplývajú viaceré prediktory, ku ktorým patrí mzda, medziľudské vzťahy na pracovisku, prístup manažmentu a kolegov, materiálno-technické zabezpečenie pracoviska, aj výkon povolania na konkrétnej pracovnej pozícii. Cieľ: Zistiť spokojnosť mužov s výkonom povolania sestry na základe hodnotenia vybraných prediktorov. Metodika: Metódou zberu údajov bol neštandardizovaný dotazník vlastnej konštrukcie, distribuovaný elektronicky. Zber dát sa uskutočnil v novembri 2020. Získané dáta boli spracované v programe Microsoft Excel 2013 a štatistickom programe SPSS, verzia 22. Štúdie sa zúčastnilo 184 mužov vykonávajúcich povolanie sestra doma alebo v zahraničí, s väčšinovým zastúpením zo Slovenska. Výsledky: Muži vykazovali najväčšiu spokojnosť s pôsobením na súčasnej pracovnej pozícii, so vzťahmi na pracovisku medzi kolegami na rovnakej pozícii a s materiálno-technickým vybavením pracoviska. Naopak, najmenej spokojní boli so mzdou a prístupom nadriadených. Záver: Na spokojnosť mužov v povolaní sestra vplývajú viaceré prediktory. Potvrdil sa pozitívny vplyv dobrých medziľudských vzťahov a prežívanie spokojnosti so súčasnou pracovnou pozíciou. Veľmi výrazným činiteľom nespokojnosti je finančné ohodnotenie práce sestry.
Keywords: zdravotní sestry; zdravotnická povolání; Health Occupations; pracovní uspokojení; Job Satisfaction; Surveys and Questionnaires; průzkumy a dotazníky; Men; muži; Nurses