Simulácia vo vzdelávaní sestier - Lišková, Miroslava; Zrubcová, Dana; Solgajová, Andrea (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2022)
V predkladanom príspevku sa zaoberáme problematikou simulácie vo vzdelávaní sestier. Charakterizujeme simuláciu ako inovatívnu metódu vyučovacieho procesu, ktorá otvára priestor aplikovať teoretické vedomosti a praktické zručnosti, rozvíja kritické myslenie študentov a zároveň umožňuje okamžitú spätnú väzbu a reakciu učiteľa. Simulovanie reálnych klinických prípadov zlepšuje vzájomnú komunikáciu a umožňuje nácvik spolupráce v multidisciplinárnom tíme. Popisujeme kreovanie základov simulačného centra. Simulačné centrá sa stávajú v jednotlivých európskych krajinách štandardným nástrojom na poskytovanie kvalitného vzdelávania v zdravotníckych odboroch. Podmienkou vybudovania centra je zabezpečenie moderných simulátorov pacientov s možnosťou voľby zhoršeného stavu zdravia, systému pre nahrávanie nácviku starostlivosti o pacienta a nástrojov na cvičenie s virtuálnymi pacientmi v rámci existujúcich systémov riadenia učenia (LMS). Vytvorenie základov simulačného centra pre zdravotnícke odbory na Fakulte sociálnych vied a zdravotníctva obsahuje bezdrôtové ošetrovateľské simulátory pacienta, systém pre nahrávanie nácviku založeného na simulácii. Realizovanie vzdelávania založeného na zážitkovom učení s využitím simulátorov a systémom nahrávania a zaznamenávania simulácie posúva vzdelávanie sestier vyššie kvalitatívnym smerom, hoci si vyžaduje veľa štúdia a prípravy situácií, scenárov, učebných materiálov a testov zo strany pedagógov.
Keywords: Virtual Reality; tréninková simulace; Education, Nursing; Nurses; Simulation Training; studium ošetřovatelství; simulace přesné reality pro potřeby výcviku; zdravotní sestry; High Fidelity Simulation Training; virtuální realita