Paravenózny únik cytostatík z pohľadu ošetrovateľskej praxe - Schweighofer Bednáriková, Eva; Ferancová, Renáta (Ošetrovateľský obzor, 2022)
Prístup k bezpečnej zdravotnej starostlivosti je základ- ným právom každého pacienta vo všetkých členských štátoch, preto je prijatie spoločných pravidiel pre podporu bezpečnosti pacienta ako základného princípu všetkých systémov zdravotnej starostlivosti prvoradým cieľom. Skvalitnením procesu ochrany, zachovania ale- bo prinavrátením zdravia človeku sa v čo najväčšej miere má predísť všetkým negatívnym javom v systéme skôr, ako ich nesprávnym poskytovaním zdravotnej sta- rostlivosti pocíti pacient. V rámci stratégie bezpečnos- ti pacienta, v súlade s výzvou Svetovej zdravotníckej organizácie a v súlade so zabezpečením systému kva- lity, majú už dnes zdravotnícke zariadenia vypracova- ný systém hlásenia chýb, omylov a nežiaducich uda- lostí, ktoré vzniknú pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti (1). V rámci doterajších poznatkov z pra- xe, sa na výskyte nežiaducich udalostí pri poskytova- ní zdravotnej starostlivosti podieľa ľudský faktor a nevyhovujúca organizácia práce. Jedným z najobá- vanejších pochybení pri poskytovaní ošetrovateľskej starostlivosti u onkologických pacientov, je extravazá- cia pri intravenóznom podávaní cytostatík.
Keywords: nádory; Extravasation of Diagnostic and Therapeutic Materials; extravazace diagnostických a terapeutických materiálů; Neoplasms; ošetřovatelská péče; cytostatické látky; Nursing Care; Cytostatic Agents