Význam nutričnej starostlivosti u pacientov s nádormi hlavy a krku - Zrubáková, Katarína; Herinková, Anna; Novysedláková, Mária (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2023)
Udržať dobrý výživový status by malo byť neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti od prvého kontaktu s onkologicky chorým. Intervencie by mali obsahovať zhodnotenie výživového stavu, zistenie rizika malnutrície, identifikáciu malnutrície, sarkopénie, naplánovanie intervencii na ich zabránenie resp. elimináciu. Dobrý nutričný stav je jedným z hlavných podmienok úspešnej liečby väčšiny závažných ochorení, ku ktorým patria aj onkologické ochorenia. Zahájenie skorej nutričnej starostlivosti, pred operačným výkonom, chemoterapiou, rádioterapiou, môže ovplyvniť celkový priebeh liečby, eliminovať vznik komplikácii, resp. ich oddialiť. V konečnom dôsledku to má aj ekonomický benefit, eliminujú sa náklady na liečbu. Cieľom príspevku je poukázať na význam skorej nutričnej podpory u pacientov s nádormi hlavy a krku, ktoré sú hodnotené ako najrizikovejšie z hľadiska vzniku malnutrície. Metódou výskumu bola prípadová štúdia (case study), doplňujúcimi metódami boli analýza zdravotnej dokumentácie, rozhovor, pozorovanie, hodnotiace nástroje- MNA, Kritéria hodnotenia ťažkostí MDU podľa WHO, Kritéria hodnotení komplikácii v ústnej dutine, VAS, Karnofského index. Súborom boli dvaja hospitalizovaní pacienti s diagnostikovaným onkologickým ochorením, ktorým bola aplikovaná rádioterapia a chemoterapia. Výskumom sme zistili, že zahájenie skorej nutričnej podpory ešte pred začatím onkostatickej liečby významne ovplyvňuje vznik komplikácii. U prvého respondenta sme zaznamenali skorý nástup komplikácii- postradiačná mukozitída, úbytok hmotnosti, znížený príjem stravy, znížené biochemické parametre- B, Al, zvýšené CRP. U druhého respondenta so zahájenou skorou nutričnou podporou sa objavili komplikácie až v závere liečby. Výsledky sú súčasťou projektu KEGA 009 KU-4-2022.
Keywords: nutriční terapie; nádory hlavy a krku; podvýživa; Malnutrition; Nutritional Physiological Phenomena; Nutritional Status; Weight Loss; Nutritional Support; průzkumy a dotazníky; Head and Neck Neoplasms; Nutrition Assessment; Mass Screening; hodnocení stavu výživy; hmotnostní úbytek; Surveys and Questionnaires; nutriční podpora; fyziologie výživy; nutriční stav; plošný screening; Nutrition Therapy