Pripravenosť absolventov ošetrovateľstva na prácu na novorodeneckých a pediatrických oddeleniach z pohľadu zamestnávateľov - Mrosková, Slávka; Kuriplachová, Gabriela; Cuperová, Jana; Tkáčová, Ľubomíra (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2023)
Všeobecne orientované pregraduálne vzdelávanie sestier má obmedzené možnosti pripraviť študentov na klinickú prax na špecifických pracoviskách, ako sú novorodenecké a pediatrické (N/P) oddelenia. Cieľom výskumu bolo preto posúdiť pripravenosť absolventov ošetrovateľstva na prácu na N/P oddeleniach z pohľadu zamestnávateľov – vedúcich a úsekových sestier na N/ P oddeleniach Slovenskej republiky. Výskumnú vzorku tvorilo 46 respondentov. Skúmali sme záujem o prácu na N/ P oddeleniach, pripravenosť absolventov na prácu s novorodencom/detským pacientom (rozmedzie: 1-10), problémy absolventov pri nástupe do zamestnania. 82,7% respondentov uviedlo, že sa záujem o prácu na N/P oddeleniach zo strany absolventov ošetrovateľstva znížil, resp. výrazne znížil. Celková pripravenosť absolventov je na priemernej úrovni (M = 5,30). Najčastejšie uvádzaným problémom u absolventov pri nástupe do zamestnania je ich nízka motivácia, dlhý proces adaptácie, nedostatočná teoretická a praktická príprava, strach pri práci s dieťaťom. S ohľadom na úroveň pripravenosti absolventov pre prácu s novorodencom/detským pacientom je nevyhnutné, aby vzdelávacie inštitúcie modifikovali proces vzdelávania s cieľom adekvátnejšej prípravy študentov pre potreby klinickej praxe.
Keywords: odborná způsobilost; Students, Nursing; Neonatal Nursing; Education, Nursing; zaměstnání; motivace; ošetřovatelství novorozenců; Pediatric Nursing; studenti ošetřovatelství; Motivation; průzkumy a dotazníky; Professional Competence; nástup absolventů do praxe; Surveys and Questionnaires; pediatrické ošetřovatelství; Occupations; studium ošetřovatelství