Modré, nebo růžové embryo? Etika v asistované reprodukci - De Bayas Sanchez, Anna; Kalivodová, Michaela; Bakar, Helena (Florence, 2023)
Text reflektuje skutečnost, že preimplantační genetická diagnostika poskytuje naději na zdravé dítě i takovým párům, u kterých více pokusů o zdravého potomka selhalo. V rámci tohoto vyšetření embryí se však dozvídáme také informaci o pohlaví. Tento fakt by neměl být zneužíván k realizaci přání o narození chlapce, nebo děvčete. Nechtěná, přestože zcela zdravá embrya jsou totiž likvidována.
Keywords: prenatální diagnóza; asistovaná reprodukce; Preimplantation Diagnosis; Sex; infertilita; Reproductive Techniques, Assisted; Infertility; Prenatal Diagnosis; pohlaví; preimplantační diagnóza