Bariéry hlásenia nežiaducich udalostí z perspektívy sestier s pokročilou praxou - Kohanová, Dominika; Petruščák, Martin (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2023)
Sestry predstavujú najväčšiu skupinu zdravotníckych pracovníkov a sú zodpovedné za zvyšovanie bezpečnosti pacientov vrátane hlásenia nežiaducich udalostí. Nežiaduce udalosti sú podceňované kvôli množstvu bariér, ktoré ohrozujú bezpečnosť pacienta v nemocničnom prostredí. Cieľom deskriptívnej kvalitatívnej štúdie bolo zistiť, aké bariéry vnímajú sestry v kontexte hlásenia nežiaducich udalostí. Výskumný súbor zahŕňal desať sestier s pokročilou praxou z jednotiek intenzívnej starostlivosti, ktoré pracovali vo vybranej univerzitnej nemocnici v Slovenskej republike. Zber údajov prebiehal v období od septembra 2022 do februára 2023 pomocou pološtruktúrovaných rozhovorov. Údaje boli nahrávané na audiozáznamník, následne doslovne prepísané a analyzované tematickou analýzou. Na základe tematickej analýzy sme identifikovali štyri hlavné bariéry hlásenia nežiaducich udalostí: Negatívny postoj k hláseniu nežiaducich udalostí; Nedostatok vedomostí a skúseností s hlásením nežiaducich udalostí; Dokumentovanie nežiaducich udalostí; Strach. Z výsledkov štúdie je zrejmé, že len účinné a pravidelné hlásenie nežiaducich udalostí vedie k minimalizácii výskytu nežiaducich udalostí. Na zlepšenie bezpečnosti pacientov v nemocniciach je potrebné zaviesť vzdelávacie a riadiace postupy na prekonanie bariér pri hlásení nežiaducich udalosti. Najvýznamnejším prístupom k prekonaniu bariér hlásenia nežiaducich udalostí je vytvorenie takého prostredia, ktoré je založené na úprimnosti, a v ktorom sestry nemajú strach hlásiť nežiaduce udalosti.
Keywords: Systems Analysis; systémová analýza; hodnocení postupů (zdravotní péče); Process Assessment, Health Care; Patient Care Management; Medical Errors; zdravotní sestry; hlášení nežádoucích událostí; Nurses; management péče o pacienta; chybná zdravotní péče; Attitude; postoj